Livstilsguide till en snygg trappa inomhus

Om du håller på att bygga eller bygger om ditt hem finns det olika trappor att välja mellan för att möta de funktionella och estetiska behoven för din inredning. Här är några av fördelarna och nackdelarna med de vanligaste typerna av snygga designade trappor.

Olika varianter

För att få den där snygga designade trappan som du vill ha måste du gå igenom mängder med olika alternativ och fundera på vilken stil som passar bäst in i ditt hem. Ta gärna hjälp från exempelvis professionella som kan det här med trappa inomhus. Här nedan listar vi några klassiska stilar, som du kan ha med i tanken vid anlitande och i diskussionen med den professionella trapptillverkaren.

Fribärande trappor

Fribärande trappor kallas ibland för flytande trappor eftersom de ser ut att sväva i luften. Denna minimalistiska design förankrar en balk i väggen utan andra synliga stödstrukturer, såsom en ledstång på andra sidan. Byggare kan använda olika material för att bilda en flytande trappa, inklusive trä, glas, betong eller rostfritt stål. Denna design är populär i moderna hem för sin rena och minimalistiska design med öppna steg som låter ljuset sippra igenom varje trappsteg.

Böjd trappa

En svängd trappa ger ett inbjudande intryck med sin mjuka båge. Till skillnad från en spiraltrappa bildar dessa trappor inte en hel cirkel. Istället följer stegen och räcket en subtil kurva, vilket gör dem mer enkla att navigera i. Dessa trappor placeras vanligtvis i en entré för att framhäva deras eleganta design, som kan vara dyrare än traditionella trappor eftersom de är mer komplexa att konstruera.

Sluten trappa

Denna uppsättning trappsteg är innesluten på båda sidor av en vägg. Även om den kan ha olika former, är den distinkt eftersom den inte har något räcke. Ofta finns det en dörr på toppen eller botten av den slutna trappan. Denna trappa är kompakt och dold men lämnar begränsat utrymme för genomtänkta designelement.

L-formade trappor

L-formade trappor är en rak trappa med en 90-graders sväng någonstans längs trappan, vanligtvis vid en mittpunkt. Den L-formade trappan tar mindre plats än den raka trappan, eftersom en kvartsvarvstrappa kan passa snyggt i hörnet av ett rum. Dessa trappor kan vara lättare att gå upp än svängda trappor på grund av stegen, som är rakare och bredare. När det gäller anmärkningsvärda nackdelar, den extra komplexiteten i designen och materialen som behövs för att bygga ledstänger och stödja avsatsen gör dessa trappor relativt dyra att bygga.

Spiraltrappor

Spiraltrappor bildar en hårt lindad spiralform runt en mittstolpe, som liknar en korkskruv. Husägare väljer den här typen av platsbesparande trappor i miljöer där golvyta är eftertraktat, till exempel vid ett utedäck. Även om de är nyckfulla, kan dessa cirkulära trappor vara knepiga för vissa att klättra upp på, eftersom varje steg smalnar av mot mitten och de har vanligtvis öppna steg. Vissa byggregler förbjuder cirkulära trappor från att vara hemmets primära trappa.

Oavsett vilken trappa av alla som låter som en snygg designad trappa för dig, finns det mängder med ytterligare varianter.

Lycka till!